ECLIPSI DE SOL PARCIAL


El proper dia 20 de març hi haurà un eclipsi solar. Un eclipsi de sol és un fenomen astronòmic que es produeix quan la Lluna s’interposa enmig de la Terra i el Sol, tapant aquest últim.
En el cas del dia 20 i des de Catalunya, l’eclipsi serà parcial, és a dir, que la Lluna no taparà totalment el Sol, sinó només una part.
L’eclipsi començarà a les 9h del matí i acabarà a les 11,15h, aproximadament.
Com sempre quan es produeix un eclipsi solar, és important tenir en compte algunes indicacions:
• Mai observar el Sol directament, a simple vista o amb ulleres de sol.
Durant un eclipsi parcial el Sol no està mai totalment cobert per la Lluna i per tant, mirar-lo directament sense protecció segura i adequada pot fer perillós per a la vista.
• Tampoc es pot observar el Sol amb aparells del tipus càmeres fotogràfiques o de vídeo, o bé instruments com telescopis o prismàtics que no estiguin preparats per això i disposin dels filtres solars corresponents.
• El Sol es pot observar amb seguretat mitjançant uns filtres coneguts com “ulleres d’eclipsi”. Han de ser homologades per la Comunitat Europea (amb un índex d’opacitat de 5 o més).
• Mètodes d’observació indirecta
Hi ha alguns trucs que et permetran observar l’eclipsi projectat sobre una superfície i evitant així el contacte directe amb el Sol. Una cartolina o un cartró amb un petit forat, un telescopi o uns prismàtics, ens permetran projectar l’eclipsi sobre una paret o un full de paper aguantat amb la mà o sobre un suport. L’avantatge d’aquests sistemes és que permeten l’observació a diverses persones a la vegada.
El Sol es pot observar sense cap perill veient la seva imatge projectada sobre algun tipus de pantalla situada a l’ombra.
Enllaços on hi ha més informació sobre el tema, com per exemple un vídeo on es reprodueix la progressió d’un eclipsi:

http://www.timeanddate.com/eclipse/solar/2015-march-20

http://www.oan.es/eclipse2015/

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

He llegit i accepto la Política de Privacitat.